0
(0)

Erupțiile vulcanice de pe planeta Venus ar putea fi cheia dezlegării unui mister care a aprins largi discuții în mediul științific. Este vorba despre nivelul uriaș de dioxid de sulf din atmosfera venusiană, nivel ce îl depășește de milioane de ori pe cel terestru.

 

Suprafața planetei Venus este împânzită cu mii de conuri vulcanice, însă nimeni nu putea spune cu siguranță dacă ele sunt încă active sau nu. Este cert că cea mai mare parte a dioxidului de sulf este ascuns sub perdeaua de nori ce acoperă suprafața venusiană, și asta mai ales pentru că dioxidul de sulf este descompus de radiațiile solare, ne informează Agenția Spațială Europeană (ESA).

Informațiile cele mai recente au venit de satelitul Express, lansat de ESA în anul 2006, și care orbitează planeta Venus oferind informații atât de la suprafața corpului ceresc cât și din ionosfera acestuia. Datele oferite de Express au arătat oscilații majore în densitatea media a dioxidului de sulf din atmosfera venusiană, valorile urcând sau coborând cu până la de zece ori. Aceleași date fususeră furnizate și de misiunea Pioneer dintre 1978-1992 a celor de la NASA.

\"(w540)

\”Este cert că atunci când nivelul de dioxid de sulf crește simțitor, ceva l-a propulsat recent în atmosferă, cu atîât mai mult cu cât dioxidul de sulf este descompus de radiațiile solare în decirs de dopar câteva zile. Singura explicație este aceea că erupțiile vulcanice încă au loc cu regularitate pe Venus, acestea acționând ca un piston care aruncă dioxidul de sulf în atmosfera venusiană\”, afirmă  Dr Emmanuel Marcq de la Laboratoire Atmosphères, Milieux, Observations Spatiales, Franța.

Sursa foto: ESA

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here