0
(0)

Ziua Internațională a Astronomiei este sărbătorită pe plan mondial între 15 aprilie și 15 mai. Anul acesta Ziua Internațională a Astronomiei este celebrată în cadrul evenimentului ASTRO FEST 2016, începând cu 14 mai la Biblioteca Națională și continuând în 15 mai la Therme București.

Pasionații de observații astronomice sunt așteptați sâmbătă, începând cu ora 16:00, de 10 telescoape profesionale, puse la dispoziție de Știință & Tehnică, Astroclubul București și astronomii amatori de la „Ia cu stele”. De asemenea, la fiecare telescop este prezent câte un astronom, care stă la dispoziția celor interesați pentru asistență și informații, dar și cu prelegeri despre corpurile cerești.

Programul de observații astronomice demarează la ora 16:00, dar, atenție, depinde 100% de condițiile meteo. Dacă vremea ne va fi aliat, vom începe sesiunea de observații cu Soarele, steaua sistemului nostru solar. Vom urmări petele solare direct prin telescoapele prevăzute cu filtre speciale. Vom vorbi despre fotosferă, cromosferă, coroană solară, când şi cum s-a născut steaua noastră şi odată cu ea sistemul solar.

De asemenea, îi veţi putea pune întrebări despre eclipsele de Soare şi de Lună chiar specialistului Știință & Tehnică, Cătălin Beldea, cel mai mare „vânător de eclipse” din România (chiar în această primăvară, Cătălin a documentat eclipsa totală de soare din Indonezia).

După ora 19:30, trecem la observarea astrului nopţii, Luna, prin telescop. Veţi avea la dispoziţie lunete şi telescoape prin care să observaţi, direct prin ocular, craterele lunare, văile, munţii, mările şi crevasele din relieful satelitului nostru. Totodată, vom încerca să determinăm unde au ales americanii să aselenizeze în cele 6 misiuni Apollo.

După ora 20:30, vom observa cea mai mare planetă a sistemului solar, Jupiter, cu cei patru sateliţi ai săi. De asemenea, vom face observații astronomice la obiecte deep-sky, precum roiul globular Messier 13. Seria de observații astronomice va continua la Therme București, începând cu 15 mai, în fiecare weekend, până pe 12 iunie în cadrul proiectului „Galaxy Explorers”.

Lângă telescoape vom avea o expoziție 3D în care publicul amator de imagini din sistemul solar și din Univers va putea să vadă obiecte cerești tridimensional. Expoziția este realizată prin amabilitatea prietenilor noștri de la tipografia TipRo.

Ziua Internațională a Astronomiei vă mai oferă multe alte activități și surprize, printre care cursuri de astrofotografie și expoziții astro-foto, prezentări și ateliere tematice, dar și o amplă dezbatere privind prezența României în industria spațială internațională.

Mulțumim partenerilor noștri tradiționali:

NU RATAȚI ÎNTÂLNIREA CU
DUMITRU PRUNARIU
LA ASTRO FEST 2016
ÎN WEEKENDUL 14-15 MAI 2016!

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?