0
(0)

În ultimii ani protecţia împotriva terorismului a devenit o prioritate – pentru a îmbunătăţi sistemele de detecţie de la frontiere, cercetătorii de la Georgia Tech, SUA, au creat un prototip al unui dispozitiv de detectare a materialelor radioactive, bazat pe elemente rare şi alte materiale nanoscalare.

 

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Georgia Tech Research Institute (GTRI), personalul de securitate trebuie să prevină două tipuri de atac nuclear: bombele atomice şi componentele acestora, dar şi dispozitive capabile să împrăştie materiale radioactive.

În prezent, cele mai răspândite detectoare de radiații nucleare sunt cele de scintilație (bazate pe detectarea emisiilor de particule din procesul de dezintegrare a materialului radioactiv) cu cristale  şi cele bazate pe materiale semiconductoare, precum germaniul.

Ambele sisteme sunt capabile să detecteze prezenţa materialelor radioactive, însă prezintă dezavantaje precum rezistenţa scăzută la umezeală (în cazul detectoarele de scintilaţie bazate pe cristale) sau păstrarea la temperaturi extrem de scăzute (în cazul celor bazate pe germaniu).

Pentru a înlătura aceste inconveniente, cei de la GTRI au dezvoltat un material compozit, o nano-pudră formată din nanoparticule ale unor elemente rare, precum galodiniu şi bromura de ceriu, capabil să creeze lumină din radiaţii: galodiniul absoarbe energia provenită din razele gamma şi o transferă atomului de ceriu, care o amplifică în formă luminoasă.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here