0
(0)

Smogul din orașe scade valoarea coeficientului de inteligență (IQ) al copiilor. Este una dintre cele mai recente descoperiri ale unui studiu derulat de cercetătorii Universității din Montana (U.M.), care subliniază că aerul extrem de poluat din metropole are un important impact negativ asupra creierelor indivizilor umani, afectând memeoria pe termen scurt și alte mecanisme cerebrale.

 

 

Descoperirile făcute de prof. Doctor Lilian Calderon-Garciduenas și de echipa sa de la U.M. sugerează că expunerea pe termen lung (pe parcursul unei vieți) a copiilor la concentrațiile de poluanți aerieni și pulberi în suspensie care depășesc actualele standarde propuse, reprezintă un risc crescut de inflamare cerebrală și de transformări neurodegenerative, printre care Alzheimer și Parkinson.

Potrivit studiului, există, în cazul unor copii, și o predispoziție genetică favorizantă pentru manifestarea afecțiunilor cerebrale. Astfel, acei copii care au în ADN-ul lor gena numită apolipoproteină ɛ4 – recunoscută că sporește riscul dezvoltării maladiei Alzheimer la o persoană – au manifestat, sub incidența factorilor poluanți, răspunsuri cognitive compromițătoare comparativ cu acei copii care au în ei gena apolipoproteină ɛ3.

Se știe deja că poluarea aerului este o amenințare serioasă vizavi de săntatea oamenilor, iar expunerea la concentrații ridicate de poluanți a fost corelată cu neuroinflamarea și neuropatologia. Doar în SUA, aproximativ 200 de milioane de indivizi trăiesc în regiuni unde nivelurile de substanțe poluante din atmosferă depășesc standardele stabilite. Nici Europa nu stă mult mai bine la acest capitol și știm deja că Bucureștiul este considerat cea mai poluată capitală europeană.

Există indicatori semnificativi care asociază expunerea la pulberile în suspensie din aer și creșterea ratei de mortalitate provocată de atacuri cerebrale, afecțiuni cardiovasculare și probleme respiratorii.

Sursa
Sursa foto: Wellcome Images (Creative Commons)

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here