Când Xerox Corporation a lansat primul computer pentru tot poporul (Xerox Star), în 1981, lângă el putea fi observat și strămoșul modern al mouse-ului de astăzi. Xerox l-a numit Computer-Aided Display Control și trebuie să înțelegi că la vremea aceea, un astfel de echipament era considerat revoluționar, așa că denumirea pompoasă i se potrivea perfect.

 

Computer-Aided Display Control era colțuros, cu o formă improprie pentru scopul său. Abia mai târziu, când producătorii aveau să conștientizeze calitățile sale ergonomice, celebra interfață a fost asemuită cu un șoricel, de unde și numele de mouse cu care ne-am obișnuit atât de bine.

În 1972, tot cei de la Xerox au creat și primul mouse cu bilă în interior. Era o inovație extraordinară pentru acele timpuri. Până atunci interfața de control a cursorului de pe ecran se făcea cu o bilă plasată la exteriorul acestuia pe care o mișcai de obicei cu degetul mare.

Nu pot să-i urez „șoricelului” un călduros „La mulți ani!” pentru că aș vrea să-l înlocuiesc cu mult mai spectaculoasele interfețe tactile sau creier-computer, dar trebuie să recunoaștem că bătrânul mouse a avut o carieră fulminantă timp de 30 de ani.