Grant Schindler, om de știință în cadrul Colegiului Cibernetic Tech din Georgia, a creat \”Tridimensional\”, prima aplicație pentru iPhone 4, iPad 2 și chiar iPod Touch capabilă să realizeze imagini 3D ale obiectelor fotografiate cu aceste dispozitive.

 

Pentru modica sumă de 99 de cenți, oricine își poate achiziționa noua aplicație; aplicație care, grație celei mai recente actualizări, permite diseminarea pe Internet a unor animații ilustrând modelele tridimensionale realizate de fiecare utilizator, în format video sau ca poză gif. De asemenea, pentru câțiva euro în plus, artiștii își pot exporta creațiile spre diverse programe dedicate prelucrării imaginilor 3D.

\"(w540)

În cazul unui autoportret, aplicația \”Tridimensional\” folosește ecranul aparatului iPhone pentru a evidenția în patru tipare luminoase diferite chipul subiectului, pe care îl fotografiază apoi cu ajutorul camerei frontale.  Programul va produce în acel moment un model în trei dimensiuni complet, care poate fi apropiat și analizat din mai multe unghiuri.

Tehnologia folosită a apărut prin anii ’80, dar până de curând presupunea costuri ridicate, tehnici complicte și foarte mult timp alocat. Acum, programul \”Tridimensional\” a automatizat toate procesele aferente și acționeză abordând fiecare pixel al unei imagini în patru moduri diferite. În final, suprapune toate aceste perspective în forma unui model 3D complet.

\"(w540)

Dacă programul este mai ales o jucărie pentru amuzament, el poate îndeplini cu succes și rolul de \”unealtă\” pentru artiști și diferiți designeri pe calculator, care pot folosi softul pentru îndeplinirea unor sarcini ce ar necesita, altfel, echipamente de sute de dolari.

\”Tridimensional\” vine din lumea PC-urilor, ale căror display-uri le folosește, din 2008, pentru a lumina fețele subiecților care doresc să folosească o cameră web pentru a-și capta portretul în trei dimensiuni. Odată ce devine atât de accesibilă, această tehnologie ar putea dobândi multă popularitate, deoarece va putea fi asociată cu imprimantele 3D, despre care știm deja că pot recrea, fizic, replici tridimensionale exacte ale unor obiecte. Aplicația va fi disponibilă și pentru sistemul de operare, din ce în ce mai popular, Android.

Sursa

Sursa foto: Rob Felt/Georgia Tech