0
(0)

Pe 4 august 2012, revista ȘTIINȚĂ&TEHNICĂ împreună cu Agenția Spațială Română ROSA și cu susținerea 3M România lansează un balon spațial de mare altitudine. Estimează care va fi altitudinea maximă la care va ajunge balonul Stratospherium II și ai șansa să câștigi!

 

Anul trecut, pe 15 octombrie, revista Știință&Tehnică a realizat un experiment unic în România, lansând cu succes un balon de înaltă altitudine la granița dintre atmosferă și spațiul cosmic. Aerostatul Știință&Tehnică a atins altitudinea-record de 35.304 metri, stabilind un nou record pentru România și Europa Centrală și de Est.

În 2012, pe 4 august, S&T lansează un nou balon stratosferic în cadrul experimentului Stratospherium II.

Estimează altitudinea maximă la care se va înălța balonul S&T, prin comentarii la acest post, pe adresa de e-mail contact@stiintasitehnica.com sau in posturile dedicate concursului pe pagina noastră de Facebook. Primii 10 cititori care vor estima cât mai exact altitudinea maximă a balonului vor câștiga:

  • tricoul oficial Stratospherium II
  • un exemplar din ediția de septembrie a revistei Știință&Tehnică, în care vom publica un amplu fotoreportaj dedicat experimentului Stratospherium II
  • colecția pe anul 2011 a revistei Știință&Tehnică (10 reviste).

 

Află mai jos mai multe informații despre balon:

Balonul Ştiinţă&Tehnică are un volum suficient de mare încât să permită ridicarea de la sol, în bune condiţii, a unei nacele de circa 1,7 kg, în care echipa revistei va depozita echipamente tehnice: un aparat foto, o cameră video HD, un sistem de telemetrie şi un GPS GSM. Diametrul balonului la sol, în momentul lansării, va fi de aproximativ 2 metri, rata de ascensiune a aerostatului va fi de 5-6 m/s, iar când va ajunge la altitudinea prognozată, posibil 40.000 de metri în stratosferă, balonul îşi va spori diametrul la aproximativ 15 metri. În acel moment, latexul special din care este confecţionat va ceda, iar balonul se va sparge. Nacela şi echipamentele de la bord vor reveni pe sol – într-o primă fază cu o repeziciune mare, de circa 500 km/h, apoi viteza va fi diminuată până la 2 m/s, graţie unei paraşute speciale. Teoretic, din diverse motive, balonul se poate sparge în orice moment: imediat după lansare sau la peste 40.000 m. Experimentul Stratospherium 1 care a folosit un balon identic cu cel din acest an a ajuns la 35.304 m.

Concursul se desfășoară până sâmbătă, 4 august, ora 09.00 dimineața – când va avea loc lansarea.

Balonul Stratospherium II a atins o altitudine maximă de 29.510 m.

Câștigătorii concursului Zboară cu noi în stratospheră – primii 10 cititori S&T care au estimat cel mai apropiat de realitate altitudinea maximă la care a ajuns balonul Stratospherium II – sunt:

  • Laurentiu Badea
  • Cătălin Ionescu
  • Andrei Ciubotariu
  • Nicoleta Mardari
  • Nicoletta Aldea
  • Samuel Dumitru
  • Dante Crypto
  • Draghici Corina
  • Cismaru Camelia
  • Alin Murzin

Vă rugăm pe toți să trimiteți un e-mail pe adresa concurs@adevarulholding.ro cu subiectul \”Câștigător Stratospherium\” în care să ne spuneți numele complet, o adresă de corespondență la care doriți să vă fie expediate premiile (tricoul oficial Stratospherium II, revista S&T septembrie 2012, colecția S&T 2011), un număr de tel. mobil și o copie digitală după cartea de identitate.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here