0
(0)

Spinosauridele, misteriosul grup dinozaurian din care face parte unul dintre cei mai mari carnivori care a existat vreodată pe Terra, temutul Spinosaurus, a fost considerat un grup eminamente nordic, fosile ale acestor uriași fiind descoperite exclusiv în emisfera nordică.

 

Cu atât mai mult este vorba despre Baryonyx Walkeri, o rudă la scară mai mică a giganticului Spinosaurus, ale cărui rămășițe au fost scoase la lumină numai în Europa, mai precis în Anglia, Spania și Portugalia. Chiar și așa, B. Walkeri, dinozaur cu un craniu asemănător cu cel al unui crocodil, nu era deloc un animal de mici dimensiuni, cel mai mare schelet descoperit până în prezent având o lungime de 8,5 metri, dar care aparținea, susțin specialiștii, unui individ care nu ajunsese încă la maturitate, ceea ce înseamnă ca dinozaurul putea ajunge chiar la dimensiunile apreciabile ale unui Tyranosaurus Rex. Paleontologii australieni au scos la lumină, însă, pe continentul de la antipozi, rămășițele unui Baryonyx Walkeri, fapt ce denotă o răspândire mult mai largă a acestor creaturi de mult dispărute.

În vremea în care trăia exemplarul australian, acum circa 140 de milioane de ani, supercontinentul Pangeea începuse deja procesul de fragmentare, dând naștere unui supercontinent nordic, Laurasia, și unuia sudic, Gondwana, ultimul incluzând ceea ce astăzi este Australia. Recenta descoperire a spinosauridului australian aruncă o nouă lumină asupra acestui enigmatic grup animal. Conform cercetătorilor care au identificat fosilele, spinosauridele s-au împărțit, la rândul lor, în două grupe, nordică și sudică, urmând linii evolutive diferite.

Chiar dacă atingeau dimensiuni uriașe – Spinosaurus avea, spre exemplu, o lungime de până la 18 metri și o greutate de circa 21 de tone, mult mai mult decât giganții T-Rex sau Giganotosaurus – se prezumă că spinosauridele se hrăneau, în special, cu pește, fapt susținut de conformația craniului și a dinților, asemănătoare cu cea a crocodilienilor de astăzi. De asemenea, siturile în care au fost identificate resturile fosile ale acestor uriași indică faptul că trăiau atât în apă cât și pe uscat. Lipsa unor fosile mai noi de 95 de milioane de ani ale spinosauridelor susține ipoteza conform căreia acest grup dinozaurian a dispărut în Cenomanian, perioadă geologică ce se întinde de acum 93,5 milioane de ani până în urmă cu 99,6 milioane de ani.

Sursa foto: Wikipedia

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here