Tiarajudens Eccentricus, așa cum a fost botezată o nou descoperită specie preistorică a strămoșilor mamiferelor, reprezintă una dintre cele mai mari ciudățenii ale evoluției animale.

 

Cu incisivi asemănători celor ai unui cal, cu molari similari rozătoarelor, dar cu colți pumnal asemănători celebrelor feline din Pleistocen, T. Eccentricus i-a frapat pe oamenii de știință încă din momentul descoperirii sale.

„Este inredibil faptul că trăsături pe care le regăsim astăzi la anumite specii de căprioare erau prezente la creaturi de acum 270 de milioane de ani” susține paleontologul Juan Cisneris de la Universidade Federal do Piaui, Brazilia. Pe baza acestei descoperiri, Cisneros afirmă cu tărie că etalarea caninilor și luptele care implicau ciocnirea capetelor au apărut cu mult înaintea dinozaurilor sau a mamiferelor în adevăratul sens al cuvântului, în Permian.

T. Eccentricus nu era mai robust decât un câine de talie mare, însă aparține unei perioade de timp în care primele comunități de erbivore terestre începeau să se închege. Cu atât mai bizară este existența unor trăsături fizice atât de evoluate la un animal atât de primitiv.