Fenomenul încălzirii globale duce la topirea gheţurilor atât de necesare supravieţuirii puilor de focă de Groenlanda, Pagophilus groenlandicus – fără porţiuni groase de gheaţă, puii se îneacă sau sunt zdrobiţi de bucăţile de gheaţă plutitoare.

 

Potrivit biologului marin Garry Stenson, de la Departamentul Federal Canadian de Pescuit şi Oceanologie, care monitorizează populaţiile de foci din specia Pagophilus groenlandicus (popular denumite foci de Groenlanda, însuşi numele lor latin, iubitorul de gheaţă din Groenlanda, dezvăluindu-le apetenţa pentru gheaţă), afirmă că puii acestora au nevoie, pentru a supraviețui, de straturi de gheaţă groase de 30-70 cm, care să acopere 60-90% din suprafeţele de apă.

Din anii 70 întinderea gheţurilor în zona sub-arctică şi a Oceanului Atlantic de Nord a scăzut cu circa 6% la zece ani.

De aceea, în anul 2007 peste 75% din puii de focă de Groenlanda din zona coastelor Canadei, unde este concentrată peste două treimi din populaţia totală de Pagophilus groenlandicus, au pierit, iar în 2010 nu a supravieţuit aproape nici unul.

Din fericire, încă această specie de foci nu este una pe cale de dispariţie, dar, pe lângă pericolul la care sunt supuse datorită schimbărilor climatice, acestea sunt vânate pentru blană, piele şi carne.

 

Sursa