0
(0)

Poate sunt mici, dar „fioroase”. Cele mai puternice baterii de pe planetă măsoară doar câțiva milimetri fiecare și, totuși, înglobează o asemenea putere încât, cu ajutorul unui telefon mobil alimentat de ele s-ar putea „resuscita” bateria moartă a unui autoturism; iar apoi, telefonul ar putea fi reîncărcat cât ai clipi.

 

Dezvoltate de inginerii Universității din Illinois, noile microbaterii surclasează în putere chiar și cele mai performante supercapacitoare și ar putea alimenta noi aplicații în domeniul radiocomunicațiilor și al electronicelor compacte.

Este de notorietate faptul că, deși echipamentele electronice s-au miniaturizat în timp, sursele lor de energie, recte bateriile, au rămas destul de mult în urmă, reprezentând principalul handicap al dispozitivelor de azi, de la mp3-players și până la mașini electrice. Mereu trebuie făcut un compromis între putere și energie: bateriile actuale fie oferă putere mare pe termen scurt, fie au autonomie ridicată, dar eliberează și se reîncarcă cu energie lent.

Potrivit inginerilor americani, noul lor tip de baterie pare să elimine această problemă, oferind atât putere cât și energie, totul într-un spațiu restrâns.  Această performanță ridicată a microbateriilor se datorează microstructurii lor interne tridimensionale.

Bateriile înglobează două componente cheie: anodul (minusul) și catodul (plusul). Creând un model de catod cu încărcare rapidă, cercetătorii au dezvoltat și un anod adecvat și apoi o metodă de integrare a celor două componente la microscară pentru a obține o baterie completă cu performanțe superioare uneia clasice.

Altfel spus, noile baterii ar putea alimenta senzori sau semnale radio care să emită de 30 de ori mai departe decât în mod normal, sau dispozitive de 30 de ori mai mici decât permit bateriile actuale. Microbateriile sunt reîncărcabile și se pot realimenta de 1.000 de ori mai rapid decât în cazul altor tehnologii (cum ar fi să alimentezi un telefon mobil subțire cât un card de credit în circa o secundă?).

Alături de dispozitivele electronice pentru consumatori, și cele medicale, laserii, senzorii, implanturile electronice și multe alte aplicații ar putea cunoaște importante salturi tehnologice înainte dispunând de asemenea surse de putere.

Acum, specialiștii lucrează la integrarea microbateriilor în aparate și component electrice, cât mai optim și la costuri reduse.

Sursa

Foto: Beckman Institute for Advanced Science and Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here