Armata britanică a achiziționat un nou sistem de recunoaștere aeriană, care are la bază un elicopter de foarte mici dimensiuni.

 

Atunci când priviți imaginile care însoțesc această știre puteți rămâne cu impresia că militarii se distrează cu o jucărie pentru copii. Micul elicopter din imagine cântărește numai 16 grame, iar rotorul principal are un diametru de 120 mm. Totuși nu este vorba despre o jucărie, ci despre un adevărat spion aerian, numit Black Hornet, dezvoltat de către firma novegiană Prox Dynamics. El poate este echipat cu un sistem GPS, ceea ce îi permite să zboare pe trasee prestabilite, și cu o cameră video.

Black Hornet poate pătrunde în clădiri, pentru a transmite informații privitoare la eventualele amenințări ascunse acolo. Armata Britanică a achiziționat 160 de asemenea drone, pe care dorește să le utilizeze în operațiunile militare împotriva talibanilor din Afganistan. Valoarea totală a contractului este de 20 milioane de lire sterline.

Black Hornet are o autonomie de 25 minute, o rază de acțiune de circa 800 m și se poate deplasa cu o viteză maximă de 35 km/h. Pentru utilizarea lui nu este nevoie decât de o pregătire elementară. Practic, Black Hornet poate zbura complet autonom din momentul în care i s-a precizat traseul pe care trebuie să îl urmeze.

În clipul următor puteți vedea o misiune simulată, realizată de un prim prototip al dronei Black Hawk.

 

Surse: BBC, Prox Dynamics