România s-a clasat pe locul patru la Salonului Internaţional de Invenţii Geneva, unde a obţinut 24 de medalii de aur, 18 de argint şi 7 de bronz.

 

Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) mai anunță că, pe lângă aceste premii, inventatorii români au mai primit încă 20 de premii speciale.

Adevărul.ro informează că printre invenţiile premiate la Geneva se numără şi cea a inginerului român Corneliu Birtok-Băneasă pentru un dispozitiv care reduce consumul de carburant al maşinilor în zilele caniculare. Totodată, invenţia creşte şi puterea motorului auto.

\"(w540)

Inginerul Corneliu Birtok-Băneasă (foto, sus) a explicat că dispozitivul, care se numeşte \”deflector integrat pentru radiaţiile termice provenite de la motoarele cu ardere internă\”, este bun pe timpul verii, când temperaturile sunt mari, deoarece menţine densitatea aerului la un nivel crescut şi evită astfel supraîncălzirea, respectiv pierderile de putere ale motorului.

\”Deflectorul este foarte bun pe timp de vară pentru că menţine densitatea aerului crescută, se evită supraîncălzirea şi pierderile de putere ale motorului. Fără deflector, galeria de admisie şi filtrul ating 80 de grade, în timp ce folosirea dispozitivului scade temperatura la 25-30 de grade Celsius, într-o zi caniculară. Utilizarea deflectorului duce la creşterea puterii motorului şi reduce consumul de carburant\”, afirmă Corneliu Birtok-Băneasă.

Citește mai multe despre inventatorii români premiați la Geneva în Adevărul.