De la deschiderea sa, la începutul anului trecut, Burj Khalifa, din Dubai, a devenit, oficial, cea mai înaltă clădire din lume, ridicându-se la 828 de metri deasupra solului arăbesc. Totuși, pentru 2016, prințul Alwaleed bin Talal, din Arabia Saudită, anunță să facă o demonstrație de forță și de supremație în rândul Emiratelor Arabe Unite, din Peninsula Arabică, ridicând în orașul Jeddah un turn înalt de o mie de metri.

 

Kingdom Tower, cum se va numi structura arhitecturală, va găzdui un hotel, condominii luxoase și birouri. Turnul va fi proiectat de arhitecții americani Adrian Smith și Gordon Gill (Gill a proiectat și Burj Khalifa), ), iar forma sa cu trei petale se inspiră din flora locală, ca o metaforă vizuală a dezvoltării în deșert.

Două aspecte cu adevărat impresionante făcând referire la Kingdom Tower sunt suprafața totală a spațiului interior al clădirii, de 500.000 de metri pătrați, și existența unei terase exterioare, de dimensiuni apreciabile, la etajul 157 al structurii.

Investiția totală în acest proiect este de  1,23 miliarde de dolari, pentru care compania Kingdom Holding Co., a prințului Alwaleed, a semnat cu Grupul Bin Laden un contract întins pe cinci ani, atât cât va dura procesul de construcție, proces ce va fi demarat în scurt timp.

Această sumă este doar un fragment din cele 20 de miliarde de dolari pe care guvernul saudit îi va pompa în dezvoltarea orașului Jeddah, unde Kingdom Tower va ocupa locul central.

Sursa

Foto Adrian Smith & Gordon Gill Architecture