0
(0)

Eritrocitele – sau globulele roșii- artificiale generate în laborator au fost în premieră injectate cu succes într-un voluntar uman. Pasul este vital în sensul unui viitor în care tot sângele necesar pentru transfuzii va putea fi produs în laborator, astfel încât donatorii să nu mai fie esențiali pentru salvarea vieților omenești.

 

Luc Douay și colegii săi de la Universitatea Pierre și Marie Curie, din Paris, au extras așa-numitele celule stem hematopoietice din măduva osoasă a unui voluntar. Aceste celule au fost apoi stimulate să se dezvolte în globule roșii de cultură cu ajutorul unui cocktail de factori de creștere. După etichetarea celulelor pentru a putea fi urmărite, echipa lui Douay a injectat zece miliarde – echivalentul a doi mililitri de sânge – înapoi în doantorul original pentru a le observa evoluția.

După cinci zile, 94% până la 100% din globulele roșii injectate au rămas în circulație, iar după 26 de zile, 41% până la 63% s-au menținut – o rată de supraviețuire comparabilă cu cea a globulelor roșii normale. În plus, celulele de cultură cu pricina au oferit toate indiciile că sunt sigure: nu s-au transformat în celule de tip malign, ostile, ci s-au comportat normal, unindu-se cu oxigenul și eliberându-l.

Mai există alternative ale sângelui artificial decât derivarea lui din celule stem, dar toate urmăresc să imite – sau în unele cazuri chiar să sporească – abilitatea globulelor roșii de a transporta oxigenul și alți nutrienți prin organism. Avantajul sângelul obținut prin tehnologia celulelor stem este că produsul final va semăna mult mai mult cu o transfuzie de globule roșii tradițională, eliminând îngrijorările referitoare la siguranță care planează în jurul generației actuale de sânge artificial.

Următoarea misiune a lui Douay este să ridice producția la nivelul unde globulele roșii de cultură să poată fi produse rapid și ieftin în cantități suficiente pentru transfuziile de sânge. Cele zece miliarde de celule făcute de echipa sa nu ar fi prea utile – o transfuzie necesită în mod tipic de circa 200 de ori această cantitate, adică 400 ml. Douay crede că va mai dura niște ani pentru ca tehnologia sa să ajungă în acest punct, dar posibilități precum folosirea celulelor stem embrionare apar la orizont, celule din care se pot genera până la o sută de miliarde de globule roșii pentru o cantitate foarte mică de celule stem recoltate.

Sursa

Foto: Wikimedia Commons

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here