Mihai, utilizator senior, 72 ani, suferă de boala Parkinson și alte comorbidități, inclusiv hipertensiune, probleme de somn, artrită. Soția lui, Elena, 70 de ani, este cea care îl îngrijește, dar se confruntă cu multe dificultăți, deoarece și ea suferă de o insuficiență cognitivă ușoară și mult stres, iar starea medicală a soțului ei s-a degradat. Cei doi ar dori să fie informați despre evoluția bolilor neurodegenerative, să poată comunica cu ușurință cu profesioniștii din domeniul sănătății și îngrijirii paleative, precum și să învețe ce exerciții sau tratamente ar putea urma zilnic pentru a-și îmbunătăți starea.

Acest model de interacțiune personalizat este acum oferit de PROCare4Life, proiectul european de cercetare și dezvoltare din care și România face parte, prin trei parteneri locali: compania Software Imagination and Vision (SIMAVI), Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și Spitalul Universitar de Urgență București.

PROCare4Life va îmbunătăți calitatea vieții persoanelor în vârstă

Acest proiect interesant propune un ecosistem de îngrijire interactiv și integrat pentru bolile neurodegenerative, adaptabil și la alte afecțiuni cronice.

Folosind monitorizarea prin senzori unui ceas inteligent, echipa PROCare4Life urmărește obiceiurile comportamentale ale lui Mihai, detectează simptomele relevante pentru boala principală, dar îi monitorizează și hipertensiunea.

Neurologul și terapeutul lui Mihai primesc rapoarte despre evoluția bolii și pot lua cele mai bune decizii cu privire la medicamentele prescrise sau pot recomanda exerciții și apoi monitoriza funcționarea capacităților motorii. Ecosistemul va aduce astfel beneficii tuturor utilizatorilor, de la pacienți la îngrijitori, până la profesioniștii din domeniul sănătății.

Iar interacțiunea cu aplicația este distractivă. Aplicația va oferi un model personalizat și interactiv prin jocuri, care vor sprijini utilizatorul să adopte obiceiuri sănătoase, să mențină rutine zilnice și să urmeze sfaturi pentru a-și menține și îmbunătăți starea de sănătate.

Pentru Elena, aceasta înseamnă antrenament cognitiv zilnic, recomandat și adaptat nevoilor sale prin exerciții și jocuri.

Cum funcționează

Soluția ProCare4Life este împărțită în două subsisteme: nivelul de bază, o serie de senzori care colectează date despre starea pacientului, precum și subsistemul de nivel înalt, care include serviciile ce stochează, procesează și oferă feedback cu privire la datele colectate.

SIMAVI se ocupă de securitatea cibernetică a platformei și de serviciile de comunicații. Compania română de software oferă, de asemenea, expertiză în integrare și implementare. Acesta nu este primul proiect de eHealth al companiei, IT-iștii de la SIMAVI având experiență de peste 15 ani în proiecte de digitalizare a domeniului sănătății.

În primul rând, IT-iștii români se vor asigura că accesul la subsistemul la nivel înalt este securizat și că nicio persoană neautorizată nu poate accesa aplicația. Toți utilizatorii trebuie să treacă printr-un nivel de securitate dedicat, indiferent dacă sunt pacienți sau personal clinic.

În al doilea rând, SIMAVI dezvoltă serviciile sociale și de comunicare. În aplicația instalată pe telefon, avem un chat bazat pe text, prin care pacienții și medicii pot vorbi între ei. Aplicația comunică, de asemenea, cu utilizatorii săi, prin e-mailuri și notificări în aplicație. În aceste două moduri, utilizatorii pot accesa informații de îndată ce sunt disponibile, indiferent dacă este vorba de un nou raport generat de aplicație sau de unele știri medicale de la medici.

CONSORȚIUL

Consorțiul asigură o acoperire completă a expertizei științifice, tehnologice, clinice și sociale pentru a mări șansele de succes ale proiectului. Are 14 parteneri din șase țări din UE, pe lângă cei numiți mai sus, din România: Asociacion Parkinson Madrid, Universidad Politenica De Madrid, Universiteit Maastricht, Westfaelische Wilhelmsuniversirtaet Muenster, Casa Di Cura Privata del Policlinico SPA, ATOS SPAIN SA, Stelar Security Technology Law Research UG, Wohlfahrtswerk fur Badenwurttemburg, International Foundation for Integrated Care IFIC, LDA și Kinetikos – Driven Solutions LDA (coordonator). Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin programul de cercetare și inovare „Orizont 2020” din cadrul TIC (Tehnologii informaționale și de comunicare), prin acordul de grant nr. 875221. A început în ianuarie 2020 și se va întinde pe o perioadă de trei ani.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Software Imagination & Vision