Recent, Academia Română a publicat două noi volume din seria ”Civilizația românească” cu titlul ”Istoria tehnicii și a industriei românești”. Așa cum arăta coordonatorul lucrării, domnul academician Dorel Banabic: ”Scopul publicării tratatului de Istoria tehnicii şi a industriei româneşti este acela de a difuza pe plan naţional şi internaţional realizările româneşti în domeniul tehnicii. Tratatul este împărţit în două volume intitulate: Mecanica, tehnicile de prelucrare şi construcţiile, respectiv Electrotehnica, energetica, transporturile şi învăţământul tehnic. Fiecare volum cuprinde mai multe capitole incluse în domeniile specificate în subtitlul volumului. […]

Prezentele volume Istoria tehnicii şi a industriei româneşti abordează domeniul în spiritul tratatului [”Istoricul desvoltării tecnice în România (Vol. 1–3)”] publicat sub egida Şcolii Politehnice în anul 1931 şi al volumului trei al Enciclopediei României a lui Dimitrie Gusti, adaptate momentului actual, şi anume, al intrării în cea de-a patra revoluţie industrială. Această abordare a presupus împărţirea domeniului tehnicii în mai multe ramuri industriale, precum: minerit, metalurgie, petrol, gaze naturale, construcţii de maşini, maşini agricole, tehnică militară, textile, construcţii, electrotehnică, energetică, tehnică biomedicală, transporturi navale, căi ferate, autovehicule, aviaţie. Tehnica populară, formarea sistemului industrial, mecanica, invenţiile, societăţile tehnice, învăţământul tehnic superior au fost tratate în capitole separate.

În finalul volumelor a fost introdus un capitol cu medalioane ale unor personalităţi marcante ale tehnicii româneşti. Aici nu au fost incluşi inginerii care au avut contribuţii în domeniile calculatoarelor, automatizărilor şi electronicii, aceste domenii făcând parte dintr-o altă lucrare a prezentei serii. Pentru fiecare domeniu au fost invitaţi să colaboreze cei mai buni specialişti din domeniul respectiv sau autori care au publicat deja istorii ale domeniului. Au fost implicaţi în elaborarea unor capitole specialişti care au fost factori de decizie în elaborarea unor strategii de dezvoltare a României şi care cunosc nu numai faptele şi istoria domeniului lor, ci şi „filozofia” dezvoltării acelui domeniu. Este cazul capitolelor: „Istoria construcţiilor de maşini”, „Istoria electrotehnicii”, „Istoria energeticii”, „Istoria petrolului”. Valorificarea acestor „arhive vii” aduce un plus de calitate cărţii de faţă.

Aceasta este o abordare nouă faţă de cărţile de istorie a tehnicii scrise în ultimii 80 de ani, având avantajul că specialiştii din domeniu pot face o mai corectă ierarhizare valorică a realizărilor tehnice înfăptuite de-a lungul timpului. Acum, în era internetului, când nu găsirea informaţiilor este o problemă în documentare, ci ierarhizarea valorică a acestora, această abordare este esenţială şi aduce o valoare în plus prezentei lucrări.”

Din nefericire, această lucrare fundamentală a fost publicată într-un tiraj de numai 300 de exemplare, așa că vă va fi imposibil să o achiziționați. Din fericire, cele două volume vă stau la dispoziție la un clic distanță. Vă urăm lectură plăcută!