Anul 2019 a început în forță, pentru iubitorii de zbor spațial, cu o aselenizare realizată de agenția spațială chineză, pe partea nevăzută a Lunii și cu o întâlnire ruptă din filmele SF, la marginea sistemului Solar. Sonda NASA New Horizons a trecut pe lângă un asteroid cu formă de om de zăpadă, din centura Kuiper.

Dar noi, iubitorii de cer senin, de stele și observații astronomice la telescop, ce avem de văzut la început de an?

Pe lângă obișnuitele ploi de meteori și conjuncții planetare, pe 21 ianuarie, cu noaptea în cap, ni se pregătește un spectacol rar – o eclipsă totală de Lună. Și nu orice fel de eclipsă, ci una marketizată de presa tabloid din America și Marea Britanie drept Super-Luna-Sângerie-a-Lupului, adică Rare Super Blood Wolf Moon, însoțită și de adjectivul „rară”, de parcă nu se subînțelege… Ei, în cazul acesta, cum să ratați o astfel de super-ocazie-rarisimă ??!

eclipsa-de-luna-2019-stiinta-tehnica-2

Să știți că americanii nu greșesc când spun că e și super și sângerie și a lupilor, ba chiar și rară. Numai că toate acestea pot fi exprimate foarte simplu: Eclipsă totală de Lună la Perigeu. Cum? Hai să despicăm firul.

„Super” se referă la faptul că Luna e mai aproape de noi decât de obicei, iar în acest caz, așa este. Companionul Pământului se mișcă pe o elipsă, având un punct de distanță minimă – perigeu – și unul de distanță maximă – apogeu. Fiind mai aproape de Terra, firește că se vede ceva mai mare și puțin mai strălucitoare, dar acest lucru nu se poate observa cu ochiul liber. Nu veți putea vedea vreo diferență între o Lună Plină la Perigeu față de una aflată la Apogeu. Dacă le fotografiați și le puneți una lângă alta, atunci da, veți putea observa o diferență de 10-14% în diametru.

„Sângerie”. Ei, aici e poveste. Ne trezește și amintiri ascunse adânc în genele moștenite de la străbunici, de pe vremea când încă mai credeam în vârcolaci, dragoni și alte dihănii care se ocupau cu devorarea Lunii și a Soarelui. De fapt, la eclipsă, Luna nu dispare, ci se aprinde în culorile apusului/răsăritului continuu. Dacă am fi pe Lună, am vedea cum razele Soarelui răzbat din spatele Terrei, prin stratul subțire al atmosferei. La fel ca la răsărit, culoarea devine roșiatică.

„A lupului”. Si tradiția românească spune că lupii urlă la Lună, așa se pare că știu și alte popoare, inclusiv nativii americani, care au denumit fiecare Lună Plină din fiecare lună calendaristică. Lunii Pline din ianuarie i-au zis Luna Lupului.

„Rară”. Aici sunt de acord. Eclipsele sunt fenomene spectaculoase și se petrec destul de rar pe cer perfect senin, pentru a ne bucura cum ar trebui de frumusețea lor. Următoarea eclipsă totală de Lună vizibilă din România e abia în septembrie 2025, adică peste aproape 7 ani. Dar raritatea vine și din condițiile meteo, care nu țin cu astronomii pe meleagurile noastre. Pe scurt, eu care sunt pasionat de astfel de fenomene, am văzut doar o eclipsă totală de Lună de pe cer perfect senin! Una! Acum vreo 23 de ani! Ultima, cea de anul trecut, a fost ascunsă aproape complet de nori, din București, iar penultima, pe care am fugărit-o prin Dobrogea, am vazut-o printre nori, pe un vânt bun numai de kiting, nu de astrofoto.

eclipsa-de-luna-2019-stiinta-tehnica-4

 

Așadar, dacă vreți să asistați la o „rară eclipsă totală de Lună la Perigeu”, mai jos aveți momentele importante ale fenomenului. ATENȚIE! Consultați prognoza meteo, intrați pe site-urile specializate de meteorologie, înainte să ieșiți la observații. Eclipsa nu se vede din spatele norilor!

În seara de 20 ianuarie vom posta zona aproximativă a locului de observație pe care echipa Știință & Tehnică și TVR îl va folosi. Sperăm să rămânem aproape de București, pe o rază de 100 km. Pe parcursul nopții și dimineții (foarte devreme, până la ora 7), vom face update-uri pe pagina de facebook S&T și dacă vreți să veniți să observați eclipsa împreună cu noi, vă așteptăm!

eclipsa-de-luna-2019-stiinta-tehnica-3

Timpi ai eclipsei din 21 ianuarie, dimineața de luni:

04:36 – P1 – intrarea în penumbră

05:33 – U1 – începutul eclipsei parțiale, intrarea în conul de umbră

06:41 – U2 – începutul eclipsei totale, intrarea completă în conul de umbră

07:12 – Maximum – momentul de maximum al eclipsei

07:43 – U3 – sfârșitul eclipsei totale

07:45 – Răsăritul Soarelui

07:49 – Apusul Lunii

08:45 – U4 – sfârșitul eclipsei parțiale –  invizibil din România

09:45 – P2 – ieșirea din penumbră – invizibil din România

 

surse foto: Fred Espenak, Eclipsewise.com, NASA