Ne-am obișnuit cu ideea că mașinile poluează mediul înconjurător, deoarece elimină emisii poluante pe evacuarea eșapamentului. Însă aproape nimeni nu se întreabă ce se întâmplă în interiorul unei mașini, cât de poluat este aerul din habitaclu și cât de eficient este filtrat aerul care vine de afară.

Au făcut-o pentru noi câțiva cercetători englezi de la Universitatea din Surrey, din apropiere de Londra. Care au realizat măsurători în habitaclul unei mașini pentru nivelul de poluanți (în special de particule fine PM10, PM2.5 și PM1) în diverse condiții de trafic. Iar rezultatele ar trebui să fie luate foarte în serios.

În aglomerația urbană, gazele de evacuare se disipă mai greu din cauza numărului mare de mașini pe o suprafață redusă. În ambuteiaje sau la semafoare, dacă geamurile mașinii sunt deschise, cei din interior sunt expuși de 7 (șapte!) ori mai mult aerului poluat decât pietonii. Explicația e destul de simplă: cei din mașini, stând pe scaune, sunt situați mai aproape de sol, deci în zona unde gazele de evacuare nu sunt suficient disipate.

Dacă se închid geamurile, dar nu și gurile de ventilație, gradul de poluare din habitaclu rămâne tot ridicat – mai mare cu până la 40% decât în cazul mașinilor care circulă pe șosele extraurbane. Cu geamurile închise și cu sistemul de aerisire pus pe recircularea aerului din interior, gradul de poluare din interiorul mașinii s-a calculat că poate scădea cu până la 76%. Însă, din punct de vedere al confortului pasagerilor, în aceste condiții se poate circula doar pe perioade scurte de timp.

Ca o concluzie generală, traficul urban îi expune pe cei din mașini unui nivel de poluare de 29 de ori mai mare decât traficul extraurban (concluzie valabilă pentru nivelul de poluare din Londra, cel puțin). Din păcate, prea puține filtre de aer sunt eficiente pentru a reține particulele foarte fine (doar Tesla se poate lăuda în acest moment cu cel mai eficient filtru de aer, datorită modului „Bioweapon Defense Mode”), așa încât problema aerului poluat din mașini ar trebui analizată mult mai serios, atât de șoferi, cât și de cei din industria auto.