Că faraonii egipteni aveau parte de un statut privilegiat și că se bucurau de cele mai rafinate creații ale vremii nu mai este de multă vreme un secret. O dovedește din nou o descoperire a unei echipe mixte de specialiști, italiano-egipteană. Este vorba despre pumnalul cu care a fost înmormântat faraonul copil, un pumnal care s-a dovedit a fi creat din fierul unui meteorit.

Pumnalul a fost descris încă din anul 1925 de către Howard Carter, arheologul care a descoperit mormântul lui Tutankhamon, însă tehnologia deficitară nu a permis analiza compoziției acestuia. Astăzi, aceasta a fost posibilă, iar surpriza a fost una uriașă. Faptul că lama pumnalului a fost creată dintr-un meteorit este sugerat de prezența unei concentrații mari de nichel. Astfel, dacă artefactele de fier care datează din antichitate au o concentrație de maxim 4% nichel, lama pumnalului lui Tutankhamon are o concentrație de cel puțin 11%. În fapt, un meteorit este compus în mare parte din fier și nichel, precum și din cantități infime de cobalt, fosfor, sulf și carbon.

Cel mai probabil, creatorii pumnalului au ales acest material, considerându-l un dar din partea zeilor. De altfel, nu este singurul de acest gen. Un scarabeu descoperit în mormântul aceluiași faraon a fost creat din sticlă naturală. O astfel de sticlă se formează în momentul impactului unui meteorit. Aceasta provine din deșertul libian, ceea ce înseamnă că egiptenii ar fi trebuit să străbată aproape 1000 de kilometri prin deșert pentru a o găsi.