La un moment dat, am primit și eu pe mail, așa cum au pățit-o mulți, sunt convins, un așa zis articol intitulat „Omul nu a fost niciodată primitiv”.

Las deoparte explozia de senzațional care îți asaltează simțurile încă din titlu. Las deoparte și intenția autorului (Klaus Dona, chipurile un arheolog austriac) de a lansa o carte, din care cineva „bine intenționat” a făcut un e-mail viral. Carte în care să reia nişte povești spuse de fostul deținut/scriitor Erik von Daniken și alții ca el, împroșcând posibilii cititori cu o lipsă de talent scriitoricesc cruntă; cu expresii de maidan, dar cu o lipsă de cunoștințe elementare evidentă.

Pe scurt, domnul în cauză enumera un pomelnic de exemple și de mistere ale lumii antice, susținând că acestea sunt dovada certă a faptului că omenirea a fost extrem de avansată tehnologic în trecutul mai mult sau mai puțin îndepărtat. Nu ne luminează asupra modului în care s-a ajuns la un astfel de avans. Dar, hei… unde ar mai fi misterul, fiorul, adrenalina?

Mă rog, asta contează mai puțin acum. Răul a fost deja făcut. Ceea ce voi încerca este să îndrept puțin din el, în speranța că unii dintre mulții cititori ai individului cu pricina vor da cu ochii și de_acest articol. Iată, așadar, care sunt explicațiile a zece dintre cele mai mari așa-zise mistere ale lumii.

Locul 10: Craniile de uriași încornorați

Locul 9: Pietrele Dropa

Locul 8: Urme umane de 500 de milioane de ani

Locul 7: Desenele din Valea Nazca

Locul 6: Bateria din Bagdad

Locul 5: Figurinele Acambaro

Locul 4: Harta lui Piri Reis

Locul 3: Craniul de cristal Mitchell-Hedges

Locul 2: Trilithonul de la Baalbek

Locul 1: Marile piramide egiptene