Războiul sexelor în bucătărie va continua să creeze dialoguri nesfârșite, dar deocamdată este unanim acceptat faptul că bărbații sunt cei mai talentați bucătari. Talentați, dar nu și mulți, pentru că societățile tradiționale, patriarhale, consideră că pregătitul mâncării este sub demnitatea bărbatului.

Show-urile culinare au început să retrezească pasiunea gătitului și să ridice bucătarul la rang de „chef”, așa că din ce în ce mai mulți bărbați par interesați să-și demonstreze talentele latente. Inginerii și designerii vizionari ne creionează cum va arăta bucătăria viitorului: plină de gadgeturi și tehnologii inteligente.

Bucătăria anului 2025

Cum ar putea arăta bucătăria în 2025, ne sugerează suedezii de la IKEA, împreună cu IDEO, o firmă de consultanță și design, dar și de studenți de la Universitatea Lund din Elveția și Universitatea de Tehnologie din Olanda.

bucataria-viitorului-stiinta-tehnica-1În primul rând, suedezii cred că plita trebuie să fie încorporată în masă, acolo unde prelucrezi alimentele pentru prepararea termică. Totuși, asta nu este totul. Masa IKEA ar fi înțesată de senzori tactili, iar, cu ajutorul unui videoproiector montat deasupra acesteia, să identifice automat fiecare ingredient pe care îl pui pe masă și să îți sugereze rețete care cuprind acele ingrediente.

Mai mult, după alegerea unei rețete, pe masă ar fi afișate indicații extrem de clare de preparare, pas cu pas, folosind de această dată și ochiurile de gătit ale plitei cu inducție. Bineînțeles, orice gadget plasat pe masă va putea fi reîncărcat wireless în mod automat.

Trecând de la masă la stocarea alimentelor, vizionarii s-au gândit să elimine pur și simplu din schemă frigiderul. Hrana ar putea fi stocată în siguranță în containere speciale, care, așezate pe rafturile unui dulap, ar putea răci conținutul tot prin inducție.

bucataria-viitorului-stiinta-tehnica-2De asemenea, rafturile te alertează dacă alimentele sunt pe cale de a se altera, iar containerele sunt înzestrate cu mici ecrane care indică temperatura la care este răcit conținutul. Bineînțeles, aceleași rafturi și containere pot fi folosite și cu rol de cuptor, dacă utilizatorul alege încălzirea în loc de răcire.

Nu în ultimul rând, bucătăria viitorului are nevoie de un mod inteligent de sortare și compactare a deșeurilor. Iar această sarcină revine unui aparat special care compactează orice deșeu, îl sortează automat și separat în funcție de compoziție, iar rezultatul este livrat sub forma unor mici blocuri mult mai ușor de reciclat.

Sistemul ar putea fi centralizat pentru fiecare clădire de locuințe în parte, iar materialele reciclabile ar putea fi colectate astfel automat. Desigur, astfel ar putea fi contorizată cantitatea de materiale reciclabile, iar locatarii recompensați în funcție de cantitatea acestora.

Bucătăria imaginată de IKEA este, din păcate, doar un concept deocamdată, dar avem, totuși, mai puțin de zece ani până la împlinirea previziunii hi-tech.

Inima casei

IKEA și echipa lor de vizionari nu a fost totuși prima care s-a gândit la masa cu rol de plită. Aceeași idee o întâlnim într-un concept de design al celor de la Electrolux. Masa lor, botezată „Heart of the Home” (Inima casei) identifică alimentele și proiectează rețete în același mod precum cea de la IKEA, dar, când vrei să treci efectiv la gătit, lucrurile devin un pic SF.

bucataria-viitorului-stiinta-tehnica-4Mai întâi alegi locul în care vrei să se afle ochiul de gătit și îi stabilești diametrul trăgând pur și simplu cu degetul de conturul unui cerc. Apoi, cu același gest mai descrii un cerc înscris în primul și apeși ușor cu palma în interior. Ca prin minune, materialul coboară, formându-se astfel un vas de gătit cu adâncimea dorită. Apoi, tot ce trebuie să faci este să reglezi temperatura și durata de gătit tot prin control tactil.

„Inima casei” conține chiar și o chiuvetă, dar și un spațiu dedicat entertainment-ului, pentru ca rețetele mai complexe să fie înviorate și cu câteva clipuri de pe internet sau jocuri, nu-i așa?

FutureHAUS

Proiectul de cercetare FutureHAUS, creat de Centrul Tehnologic de Cercetare a Designului Virginia, explorează strategii de producție și de integrare a tehnologiei cu arhitectura sau, cu alte cuvinte, producția industrializată a caselor inteligente. Spre deosebire de alți producători sau designeri, americanii sunt de părere că viitorul este deja aici, că tehnologia există deja, dar nu a fost încă integrată complet.

bucataria-viitorului-stiinta-tehnica-36Echipa exploreză modul în care tehnologia ar putea să îmbunătățească experiența în bucătărie. De pildă, o cameră montată în interiorul cuptorului care să permită oricui să monitorizeze evoluția preparatului de oriunde sau un frigider care să detecteze atunci când alimentele de bază se împuținează sau sunt aproape de termenul de expirare.

În planul din spate ar fi montate ecrane cu rol de ferestre virtuale sau de afișare a rețetelor. Blatul din sticlă ar putea folosi ca spațiu de prelucrare a alimentelor sau chiar pentru gătit cu ajutorul unor plite cu convecție montate dedesubt. Bucătăria americanilor explorează de asemenea îmbunătățirea accesibilității încorporând elemente precum operarea sau deschiderea electrocasnicelor sau dulapurilor cu ajutorul gesturilor sau comenzilor tactile.

Tehnologia are în vedere și producția propriu zisă a întregii bucătării ca pe un „cartuș” modular care să fie livrat direct asamblat către un beneficiar.

Robotul gătește

Dacă ești gurmand sau pur și simplu îți place să gătești, atunci vei avea și o preocupare specială pentru dotarea bucătăriei cu cele mai noi gadgeturi. Dar dacă nu vrei să gătești și nu ai nicio satisfacție în acest sens, ce ți-ar putea rezerva viitorul?

bucataria-viitorului-stiinta-tehnica-5Un robot-chef programat să prepare chiar și cele mai sofisticate „dish”-uri, ca într-un restaurant cotat cu două stele Michelin. Acum câțiva ani, americanii de la Willow Garage făceau senzație cu un show culinar în care robotul creat chiar de ei, PR2, făcea clătite în fața tuturor împreună cu roboțica Rosie, un proiect mai vechi, tot al lor.

Bineînțeles că prepararea clătitelor este o banalitate atât de mare încât și un copil de zece ani s-ar descurca foarte bine, dar asta nu înseamnă că imaginația nu ne poate purta mult mai departe. Probabilitatea de a vedea un robot bucătar foarte iscusit în următorii zece ani este destul de mare. Dacă ar spăla și vasele după aceea ar fi excelent.