O echipă de cercetători a Departamentului de Inginerie din cadrul Universității Cambridge, coordonată de profesorul de nanotehnologie Andrea Ferrari, a reușit să obțină o cerneală din grafen care poate fi folosită de o imprimantă cu jet de cerneală modificată.

 

Cerneala de grafen este mai bună decât cernelurile polimerice deoarece ea prezintă o mobilitate sporită a electronilor și o mai bună conductivitate electrică. Componente electronice asemenea tranzistorilor pe film subțire (TFT) pot fi deja create cu ajutorul printării cu cerneluri polimerice fero-electrice, dar performanțele acestor componente sunt slabe și ele prea lente pentru a îndeplini multe funcții în cadrul aplicațiilor.

Rezultatul oamenilor de știință este cel puțin comparabil cu actualele cerneluri, dar produsul ar trebui să poată fi îmbunătățit pe măsură ce metoda de obținere a cernelei de grafen va fi rafinată și perfecționată.

Realizarea pavează drumul către mijloace de dezvoltare a unor componente electronice care pot fi imprimate pe o mare varietate de substraturi. Dispozitivele construite cu ajutorul grafenului tipăribil pot varia de la computere portabile și hârtie electronică, până la senzori, emițătoare electrice și ecrane tactile flexibile.

Sursa