Electra Meccanica Solo este o mașină electrică realizată de o firmă canadiană, proiectanții având în minte realizarea unui vehicul nepoluant, de dimensiuni cât mai reduse (dar fără a presupune compromisuri în privința confortului și siguranței șoferului) și cu un preț cât mai atractiv.

electra-meccanica-solo-masina-electrica-stiinta-tehnica-2Cât de mult din aceste promisiuni regăsim și la mașina de serie? Mai întâi, remarcăm faptul că Electra Meccanica Solo arată ca… o jumătate de mașină normală, care a mai și „intrat la apă”: lungimea vehiculului este de numai 3 metri, iar lățimea doar de 1,20 metri. Asta deoarece Solo este destinată, așa cum îi spune și numele, unei singure persoane.

După care se observă că Solo e o mașină cu doar trei roți, două în față și una în spate. De altfel, roata din spate este cea care primește puterea de la micul motor electric de 60 kW (82 CP), iar performanțele sunt mult mai bune decât ne-am aștepta: demarajul 0-100 km/h se realizează în circa 8 secunde, în timp ce cuplul motor de 190 Nm, disponibil încă de la plecare, anunță chiar senzații tari la volan.

electra-meccanica-solo-masina-electrica-stiinta-tehnica-3Bateria litiu-ion are o capacitate de 16,1 kWh și asigură o autonomie maximă teoretică de 160 km – în parte și datorită masei reduse a vehiculului (de exemplu, șasiul din materiale compozite ușoare, din domeniul aeronautic, cântărește doar 450 kg). Încărcarea totală a bateriei durează doar 3 ore de la o priză normală de 220V, așa încât o încărcare de circa 10 minute asigură cel puțin 5-6 km de autonomie.

Prețul de bază al lui Electra Meccanica Solo este de 19.888 dolari canadieni (circa 15.000 USD sau vreo 13.400 euro), ceea ce e mult mai puțin decât orice altă mașină electrică actuală. E adevărat, Solo poate transporta numai o singură persoană, dar spațiile de depozitare pentru bagaje însumează 285 de litri (la nivelul unei mașini de clasă mică), iar habitaclul oferă un bun nivel de confort șoferului, aproape ca într-un autoturism normal.

electra-meccanica-solo-masina-electrica-stiinta-tehnica-4Rămâne de văzut dacă Solo va suscita interesul marelui public sau va fi considerat o alternativă interesantă mai mult de către companii – deoarece acest vehicul se pretează de minune în programe de tip car-sharing, care demonstrează din ce în ce mai mult că sunt o soluție pentru decongestionarea traficului în metropolele aglomerate.