Medicii cercetători din cadrul Spitalului pentru Copii din Boston au creat microparticule care pot fi injectate direct în fluxul sangvin pentru a oxigena rapid organismul, chiar dacă pacientul nu mai poate respira. Este vorba despre una dintre cele mai importante realizări medicale din ultima vreme și ar putea salva milioane de vieți anual.

 

Invenția le va permite medicilor să își țină în viață și în siguranță pacienții timp de 15 până la 30 de minute în plus, în ciuda unor posibile insuficiențe respiratorii severe. Acest interval de timp este suficient pentru ca doctorii și personalul de urgență să acționeze asupra unor victime fără a risca infarctul sau traumele cerebrale permanente ale acestora.

Soluția a fost deja testată cu succes pe animale cu disfuncții pulmonare critice. Atunci când medicii au injectat lichidul cu pricina în venele cobailor, acesta a restabilit oxigenul în sângele lor aproape de nivelul firesc, asigurându-le momente de viață suplimentare prețioase.

Particulele cu pricina sunt compuse din oxigen gazos încapsulat într-un strat de lipide, molecule naturale care în general stochează energia sau intră în componența membranelor celulare. Lipide pot fi unele forme de ceară, unele vitamine, monogliceridele, digliceridele, trigliceridele, fosfolipidele, sau – ca în cazul de față – grăsimi.

Aceste particule de „oxigen gras” măsoară circa 2-4 micrometri și sunt suspendate într-o soluție lichidă care poate fi transportată și folosită ușor de medicii ambulanțelor. Acest elixir aparent „magic” conține de „trei-patru ori cantitatea de oxigen care se găsește în globulele noastre roșii”.

Unele dintre cele mai convingătoare experimente cu „substanța care dă viață” au fost chiar cele inițiale, atunci când cercetătorii și-au recoltat propriul sânge și l-au amestecat cu microparticulele în eprubete, observând cum sângele albastru, fără oxigen, devenea imediat roșu, chiar sub ochii lor. Aplicațiile leacului par a fi limitate numai de imaginația noastră.

Sursa

Foto: Filip Fluxa/Shutterstock