Sub capacul metalic ruginit din imaginea de mai sus se află cea mai adâncă groapă din lume, săpată vreodată de om. Oamenii de știință sovietici care au produs-o au început să foreze în 1970 și nu s-au oprit vreme de 24 de ani, dorind să ajungă mai adânc decât oricine în crusta planetei.

 

Rezultatul este Gaura de foraj de la Kola, adâncă de aproape 12.300 metri, adică mai mult chiar decât punctul în care se află cel mai adânc fund oceanic, Groapa Marianelor, la 11.000 de metri în Oceanul Pacific. Gaura artificială se află în Peninsula Kola din Rusia.

Ce au învățat oameni după zeci de ani de muncă, aparent fără folos? Ei bine, savanții au descoperit fosile microscopice ale unor organisme monocelulare la adâncimea de 7 kilometri. Și aproape la aceeași adâncime au descoperit și apă. Au mai constatat și că temperatura la adâncimea maximă a gropii este de 180 grade Celsius, ceea ce a făcut imposibilă continuarea lucrărilor, care au fost oficial sistate în 1994.

Deși o groapă adâncă de 12,3 km pare mult, având în vedere că până în centrul Pământului sunt 6.400 de kilometri, se pare că abia am reușit să zgâriem suprafața planetei, după cum se poate observa și în videoclipul atașat.

Sursa

Sursa foto: Rakot13 / Wikimedia Commons; Webspark / Shutterstock