Un studiu efectuat asupra delfinilor din Shark Bay, Ausralia, care a analizat timp de cinci ani comportamentul acestora, relevă faptul că masculii din specia Tursiops truncatus (delfinii cu bot gros) se organizează în alianţe de grup, un fel de „găşti”, pe care uneori le pot trăda pentru altele.

 

Cel mai recent studiu al dr. Richard Connor, cercetător american, care efectuează studii asupra delfinilor încă din anii 80, dovedeşte că inteligentele mamifere marine trăiesc într-o „societate deschisă”. Ei se deplasează numai în grup şi când un grup întâlneşte altul necunoscut, membrii decid cum să reacţioneze.

Dr. Connor susţine că delfinii sunt foarte inteligenţi, putând lua decizii colective cu privire la  grupurile necunoscute şi stabilind dacă acestea le sunt prieteni sau inamici. Astfel, ei hotărăsc dacă trebuie să adopte o atitudine prietenoasă, în vederea formării unei alianţe sau dimpotrivă, una agresivă, nefiind complet exclus ca unii dintre ei să treacă de partea taberei adverse.

Delfinii din Shark Bay, din vestul Australiei, se organizează în trei tipuri diferite de alianţe, în funcţie de complexitatea lor.

Primul tip de alianţă este cel din duo-uri sau trio-uri de masculi care colaborează pentru capturarea şi cooptarea femelelor fertile. Aceste alianţe durează peste o lună de zile, potrivit dr. Connor.

Al doilea tip presupune echipe formate din 2 până la 14 masculi, care fie atacă alte grupuri pentru răpirea femelelor, fie organizează apărarea grupului.

Al treilea nivel de alianţă este acela în care sunt stabilite relaţii amiabile între mai multe grupuri mai mici de delfini, formând adevărate armate de delfini care acţionează împreună.

\"(w540)

Astfel de alianţe pe diverse niveluri pot fi întâlnite numai în cazul oamenilor sau al delfinilor Tursiops truncatus.

 

Sursa