Protezele pentru mâini se încadrează, de obicei, în trei categorii: modele strict cosmetice; cârlige și alți apendici mecanici neconstisitori ce oferă o gamă limitată de mișcări; și versiuni electronice care mimează mai fidel mișcarea naturală a mâinii, dar care costă zeci de mii de dolari.

 

Totuși, compromisul s-ar putea să sară afară din ecuație în scurt timp. Proteza lui Mark Stark încorporează cele mai bune elemente ale tuturor celor trei tipuri mai sus menționate: deși piesa minimalistă din plastic a bărbatului este aproape la fel de ușoară și de ieftină ca o proteză cu funcții primitive, ea arată și se mișcă asemenea unei mâini bionice tributară tehnologiei avansate.

Creația lui Stark nu are în componență piese electronice, dar degetele pe care omul le-a construit sunt dotate cu câte trei articulații (două pentru degetul mare), care se îndoaie individual pentru a se mula pe orice obiect dorește utilizatorul, fie că este vorba chiar și despre forme neregulate, pe care un cârlig nu le poate apuca.

Palma mecanică Stark se atașează unui soclu prins de capătul brațului amputat și este operată printr-un cablu legat de un harnașament poziționat pe umărul individului. În funcție de mișcările din umăr, palma suplinitoare se închide sau se deschide. Sistemul este similar cu cel folosit în cazul protezelor –cârlig, dar vine în plus cu un soi de comutator poziționat pe partea inferioară a palmei, ce conectează alte cinci cabluri, care merg, fiecare, înspre câte un deget.

Firele prezente în articulații contractă fiecare deget până când acesta ajunge să cuprindă un obiect. Firele dezvoltă un nivel de presiune suficient de gentil pentru a ține un ou, dar destul de puternic pentru a ridica un scaun. Proteza Stark nu este încă suficient de puternică pentru preastarea sarcinilor care necesită forță, dar Edison Nation, o companie care susține inventatorii în dezvoltarea ideilor pe care le au, a selectat deja invenția lui Stark pentru a o dezvolta comercial și a o îmbunătăți, spre a ajunge pe piață prin intermediul unui producător important de proteze.

Sursa (video aici)