Sistemele de automatizare și monitorizare ale locuinței nu există de ieri, de azi, dar sunt extrem de costisitoare, se instalează de către firme specializate, iar treaba asta trebuie executată, de regulă, o dată cu instalația electrică a casei. În ultima vreme au început să apară totuși și soluții wireless mult mai accesibile precum Ubi creat de canadienii de la Unified Computer Intelligence Corporation.

 

În esență, Ubi este un computer suficient de mic încât să poată sta conectat direct într-o priză de curent electric, dar și extrem de deștept pentru a se conecta la rețeaua Wi-Fi din casă pentru a fi mereu prezent online. Ai zice că asta este o banalitate, dar prin conectarea la rețeaua casei, Ubi va putea controla apoi toate echipamentele electrice sau electronice din aceeași rețea. Abia acum începe să devină interesant. Ubi are microfon și boxe stereo încorporate așa că vei putea comunica cu el (sau ea, nu?) prin viu grai. „Ubi, stinge lumina din hol” sau „Ubi, câți centimetri sunt într-un inci?”, sunt doar două dintre posibilele comenzi. După ce va executa comenzile, Ubi va raporta cuminte, cu o voce digitizată ca a îndeplinit sarcina, sau va căuta pe internet întrebarea ta și îți va răspunde exact ce va găsi. Și asta nu este tot. Ubi este înzestrat cu senzori de umiditate, temperatură, presiune a aerului și lumină ambientală și îți poate spune oricând care este situația. De fapt, ai putea verifica tu singur aceste date într-o aplicație specială instalată în smatphone sau tabletă.

Ultima surpriză plăcută este prețul unui sistem: doar 220 $ cu precomandă sau 270 $ după lansarea lui Ubi care va avea loc anul viitor în aprilie.

Sursa: Ubi